Vaccinera din katt
Hos oss kan du vaccinera din katt mot kattpest, kattsnuva och rabies.
Vid vaccination ingår en mindre undersökning, där vi tar en vikt, lyssnar på hjärta och lungor och kollar i munnen.
Vi kan även vaccinera din hund mot parvo, valpsjuka, smittsam leversjukdom samt kennelhosta (DHPPI) och rabies. Då bokar vi en tid då det inte finns katter på kliniken.
Vilka vaccinationer ska du ge till din katt och hur ofta ska man vaccinera?

- Alla katter bör få 2 vaccinationer mot kattpest och kattsnuva som kattungar. Det ska gå 3-6 veckors mellan vaccinationerna. Den sista vaccinationen bör ges när katten är minst 12 veckor gammal. För att vara helt säker på att vaccinationen håller till 1 års ålder rekommenderas ibland en tredje vaccination även vid 16 veckors ålder.
- Alla katter bör också få en vaccination mot kattpest och kattsnuva vid 1 års ålder.
- Alla katter, även innekatter, bör vaccineras mot kattpest var 3:e år.
- Utekatter bör också vaccineras mot kattsnuva 1 gång/år. Detta gäller även katter som träffar andra utekatter eller vistas på kattpensionat.
- Ska du resa utomlands och ta med din katt krävs oftast vaccination mot rabies.
Kattpest
Vi rekommenderar att alla katter vaccineras mot kattpest. Kattpest eller kattens panleukopenivirus är ett tåligt virus som stannar kvar länge i miljön. Man kan därför få med sig virus in till sin katt, även om den själv aldrig går ut. Kattpest är, tack vare vaccinationer, ovanlig nu för tiden, men då och då sker utbrott och då är dödligheten hos framför allt unga katter hög. Vaccination skyddar bra!
En kattunge bör vaccineras två gånger mot kattpest. Vaccinationerna rekommenderas ske med 3-6 veckors mellanrum. Den sista vaccinationen bör ske efter 12 veckors ålder, annars är risken högre att skyddet inte håller till nästa vaccination.
En katt bör också vaccineras mot kattpest vid 1 års ålder. Därefter räcker det med vaccination var 3:e år. Man har anledning att tro att skyddet mot kattpest räcker till och med längre än 3 år, men det är inget som har undersökts av vaccintillverkarna och därför håller vi oss till rekommendationen om var 3:e år.
Kattsnuva
Kattsnuva smittar mellan katter som har kontakt med varandra, lite på samma vis som förkylda människor smittar varandra. Därför behöver inte innekatter som aldrig träffar andra katter utifrån skyddas mot kattsnuva. Utekatter, katter som vistas på kattpensionat ibland, eller någon gång träffar katter utanför familjen bör vaccineras en gång varje år för att behålla skydd mot kattsnuva.
Kattsnuva är egentligen ett samlingsnamn för ett flertal olika virus och även vissa bakterier som för sig eller tillsammans kan orsaka symtom från övre luftvägar och ögon. Det kan vara snuva, ögoninfektioner och sår i munslemhinnan. Infektionen blir ofta kronisk och kan komma i skov, ofta blossar det upp vid stress eller om katten är nedsatt av annan sjukdom.
I vaccinationen mot kattsnuva ingår skydd mot herpesvirus och calicivirus. Vaccinationen minskar risken för smitta och om katten ändå blir smittad blir den oftast inte lika sjuk.
Andra vaccinationer
Om din katt ska resa utomlands krävs oftast vaccination mot rabies (ej för resa till Norge) och EU-Pass. Läs mer här: Resa med din katt
Det finns även vaccination mot FeLV, felint leukemivirus. Denna sjukdom är ovanlig i Sverige, vaccination är framförallt aktuell för uppfödare som importerar katter från utlandet.
Samband med sarkom
Sarkom är en elakartad tumör. Man har sett en ökad risk för sarkom vid vaccinationer och andra injektioner. Risken har bedömts vara mellan 1 på 10 000 vaccinationer till 1 på 30 000 vaccinationer. Man har i vissa studier sett en ökad risk vid vaccination mot FeLV och rabies, vilket tros bero på det adjuvans (tillsats i vaccinet för att öka kroppens svar på vaccinet) som används i dessa vaccin.
I en del länder rekommenderas att man vaccinerar i svansen eller långt ned i ett ben istället för i nackskinnet, då en svans eller ett ben kan amputeras om radikal kirurgi för att få bort ett sarkom skulle behövas. I Sverige finns inte en sådan allmän rekommendation.
Vi vaccinerar som rutin i nackskinnet, liksom de flesta andra veterinärer i Sverige. Detta för att risken för sarkom orsakade av vaccination är mycket låg, och för att vaccination i ben eller svans lär vara betydligt obehagligare för katten. Däremot bör man inte vaccinera mot rabies och FeLV i onödan, och ej heller ge övriga vaccin i onödan (vuxna innekatter som inte träffar andra katter behöver inte vaccineras oftare än var 3:e år).
Risken för sjukdom om man avstår rekommenderade grundvaccinationer är betydligt högre än risken för sarkom om man vaccinerar!