Om kastration

Hankatt med krage och stora kinder som är nöjd efter sin kastration

Kastration innebär att man hos en hankatt opererar bort testiklarna och hos en honkatt opererar bort äggstockarna (ofta även livmodern). Katten kan då inte längre fortplanta sig och kommer alltså inte kunna få kattungar. 

Fördelar med kastration

När en okastrerad honkatt är redo för parning säger man att hon löper. Då jamar hon mer, brukar ha svårt att komma till ro och trycker upp rumpan när man klappar henne över ryggen. En del honkatter blir väldigt påverkade av sitt löp och kan gå ned i vikt och må sämre. Om de jamar högt och mycket kan det även bli väldigt påfrestande för de som bor med henne. Genom att kastrera slipper man löpen. 

Hankatter löper inte men okastrerade hankatter som går ut har generellt ett större revir och en större risk att hamna i bråk med andra katter. Okastrerade hankatter brukar också urinmarkera och deras urin luktar också starkare. Kastration minskar risken för urinmarkering hos både han- och honkatter.

Enligt lag bör man se till att ens katt inte förökar sig oplanerat. I praktiken innebär det att man bör kastrera sin katt om den får gå ut. Förvildade katter som inte har något hem är ett stort problem och genom att kastrera sin katt ser man till att inte bidra till att antalet hemlösa katter ökar. 


Hur går det till

Katten blir sövd och får smärtlindrande läkemedel innan och efter operationen. Själva operationen tar oftast ca 30 minuter för en honkatt och 10-15 minuter för en hankatt. Honkatter får ett litet sår på magen som sys med tråd som göms i huden och som löser upp sig självt. På hankatter görs två små snitt i punghuden, som inte sys ihop. 

Vi brukar behålla katterna här några timmar för observation innan de får gå hem. När man hämtar dem är de vakna men de kommer vara tröttare än vanligt hela dagen. Man får med sig smärtlindring för några dagar att ge efteråt. Man behöver se till att katten inte kan slicka på sitt sår 10 dagar efter operationen (antingen med krage, eller för honkatt kan man också ha body istället).

P-piller är inget bra alternativ

En del frågar om p-piller att ge till sin honkatt för att slippa kastrera. Det är tyvärr inget bra alternativ, då det ökar risken för juvertumörer (motsvarande bröstcancer), som hos katt oftast är elakartade. Det ökar också risken för sjukdomar i livmodern. Ibland har man inget val, till exempel om man har en avelshona. Då får man försöka ge p-piller så kort tid som möjligt.